top of page

DEL 1 - Stötta en person med ADHD




TIDSUPPFATTNING & PLANERING

  • Berätta hur lång tid vissa saker tar så hen lättare kan planera in.

  • När ni ska iväg kan du påminna hen om hur lång tid det är kvar tills ni ska åka. Ex. Nu är det 20 minuter kvar, vad har du kvar att göra? Nu är det 10 minuter kvar, vad har du kvar att göra?

  • Fråga några timmar innan ni ska iväg vad hen behöver hinna med samt vad hen behöver din hjälp med för att få till det.

  • Gör veckans planering tillsammans. Var uppmärksam om du noterar att din person verkar vara lite väl optimistisk kring tiden. Berätta vad konsekvensen blir av att planera in för tajt och vad vinsten blir om hen planerar på ett annat sätt (som du också berättar om).

  • Planera långt fram kan vara tufft då det är svårt att sortera kring det, hjälp din person genom att visa visuellt tex direkt i en kalender. Verbalt kan bli för svårt att ta in.

  • Skaffa en gemensam kalender som båda kan ändra i. Om din person har svårt att välja en, kolla upp de du tycker verkar bra och som kan passa er och berätta för din person om den. Kom ihåg att det kan ta tid att jobba in en kalender, påminna din person kan bli viktigt.

  • Fråga din person vilka utmanar hen upplever sig ha kring tid & planering. Berätta hur du kan hjälpa till i de utmaningarna.

  • Uppmuntra din person att ta utomstående hjälp kring planering och tid. Både vården och jag erbjuder sådana lösningar. Det är viktigt att du inte tar allt ansvar och att din person får hitta och skapa egna strategier där hen känner stolthet.

  • Sätt upp lappar för att underlätta sådant din person ofta glömmer. Trots att du sagt det 100 gånger. Verbala instruktioner kan vara helt omöjliga att lägga på minnet så lappar med kort & tydlig information kan vara otroligt hjälpsamt. Fråga din person om text eller bild är bästa alternativet för hen.

  • Rutiner hemma kan vara överväldigande på ett sätt som gör din person paralyserad. Det kan göra att du uppfattar hen som lat eller som att hen skiter i det. När det blir för många steg (och för tråkiga uppgifter) blir det som att åla upp för Mount Everest för en adhd hjärna. En hjälp att starta kan vara att du är närvarande fysiskt eller över telefon. Du kan också hjälpa till berätta vad som behöver prioriteras nu, gör en prislista åt din person.

  • Vad behöver du för att må bra. Jätteviktig punkt för dig att förankra och agera på. Om du inte prioriterar dina behov och välmående kommer du ha svårare att möta dig själv & din person. Det är viktigt att din person ser till att få professionell hjälp med sin problematik och de utmaningar hen har. Det är också viktigt att du ser till att få hjälp och stöd om du upplever det tungt att hantera din persons problematik och utmaning. Det heter neuropsykiatrisk funktionsnedsättning av en anledning, din person har en nedsättning, hen behöver stöd och hjälp. Men många med ADHD har svårt att både be om hjälp och ta emot hjälp. Dels för att hen inte vill uppfattas dum eller ointelligent men också för att hen inte alltid vet vilka behov hen har. Många har aldrig riktigt lärt känna sig själva i sin diagnos, så om din person inte gladeligen mottager din hjälp, ge inte upp. Låg självkänsla bor hos många med diagnosen och det kan vara svårt för dem att slappna av och vara sårbar i sin svårigheter. Visa att du finns där, fortsatt älskar hen (om du gör det) och att du inte kommer lämna hen pga hens problematik. Men sätt också sunda gränser för dig själv, bara för att din person har en nedsättning betyder inte det att hen får bete sig eller behandla dig hur som helst. Vill du ha min hjälp att måbra i din relation till din person, förstå hen bättre och hitta dina egna strategier? Hör av dig så pratar vi vidare. Ring på 0760251448 eller skicka ett mail kontakt@coachningmedcarolina.com Det kommer fler delar kring hur du kan stötta din person - prenumerera för att få notifikation om nästa del. Var det här inlägget hjälpsamt för dig? Hjälp mig genom att kommentera nedan vad du tyckte. Vi hörs snart igen / Carolina Roxå

Comments


bottom of page